Borstvoeding met een tepelhoedje

Inleiding

In deze folder vindt u informatie over het geven van borstvoeding met behulp van een siliconen tepelhoedje. Tepelhoedjes kunnen uitkomst bieden als het voeden van uw baby moeizaam verloopt.

Gebruik van het tepelhoedje

• Was uw handen grondig met water en zeep voordat u de borst en het tepelhoedje aanraakt.
• Masseer de borsten voor het aanleggen zodat de toeschietreflex en melkstroom sneller op gang komt.
• Bevochtig het tepelhoedje met water, dan hecht het beter aan de huid.
  Plaats het tepelhoedje over de borst, met de tepel in het midden van de top.
  Zorg ervoor dat de uitsparing altijd op de plaats van de neus van uw baby zit.
• Eventueel kunt u het tepelhoedje gedeeltelijk binnenste buiten draaien en dan op de borst plaatsen.
  Door het opnieuw omklappen van de randen wordt de tepel in het hoedje getrokken waardoor het hoedje
  beter blijft zitten.
• Let erop dat uw baby niet alleen op het topje zuigt, maar ook een deel van de tepelhof in de mond neemt.

Reiniging en onderhoud

Maak tepelhoedjes onmiddellijk na gebruik schoon om te voorkomen dat melkresten opdrogen en om de groei van bacteriën tegen te gaan.
• Spoel het tepelhoedje eerst af onder koud stromend water.
• Was het daarna grondig met warm water en droog het met een schone doek.
• Bewaar het tepelhoedje in een afgesloten bewaardoosje.
• Steriliseer het tepelhoedje een maal per 24 uur door het vijf minuten onder te dompelen in kokend water.

De eerste dagen na de bevalling

De eerste borstvoeding die uw kind krijgt, heet "colostrum". Deze melk is wat dikker dan de latere borstvoeding. Drinkt uw baby vanaf de geboorte met een tepelhoedje? Dan haalt het vaak niet alle beschikbare colostrum uit de borst. Dit kan gevolgen hebben voor de groei van uw baby en uw melkproductie. Het is daarom verstandig om gedurende de eerste drie tot vier dagen na iedere voeding even te kolven. Dit kan met de hand of met behulp van een kolfapparaat.

Hoe weet u of uw kind voldoende drinkt?

Bij het geven van borstvoeding kunt u niet meten hoeveel uw kind drinkt. Gelukkig geeft uw kind vanzelf aan of het honger heeft en wanneer het genoeg gedronken heeft. Daarnaast kunnen de volgende richtlijnen zekerheid bieden. Uw kind drinkt voldoende als het vanaf de derde dag na de geboorte:
• Vier tot zes plasluiers heeft per 24 uur.
• Twee tot vijf maal ontlasting heeft per 24 uur. De ontlasting is zacht en mosterdgeel.
• Zes tot twaalf keer per 24 uur drinkt en dit gedurende 10 tot 40 minuten per keer.
• Meerdere keren per dag twee à vier uur achter elkaar rustig slaapt.
• Meerdere keren per dag goed wakker is.
Vanaf zes tot acht weken is het mogelijk dat uw kind langere pauzes laat tussen de voedingen en minder vaak ontlasting heeft. Nachtvoedingen zijn normaal.

Het gewicht van uw baby

Alle kinderen vallen in de eerste dagen na de geboorte af. U hoeft hier niet van te schrikken. Door uw baby vaak te laten drinken en de gekolfde melk bij te geven krijgt uw baby voldoende voeding. De meeste baby's groeien vanaf de vierde dag ongeveer 150-250 gram per week. Ook als uw baby ouder wordt, is het belangrijk te blijven voeden op verzoek en alert zijn voor de groei en melkproductie. U kunt steeds bij het consultatiebureau terecht om uw baby te wegen.
• Weeg uw baby een maal per dag op een vast tijdstip zolang de melkproductie nog niet ruim is en uw baby nog niet groeit.
• Zodra uw baby groeit kunt u om de twee tot vier dagen wegen, en dit zolang u het nakolven afbouwt.

Kolven afbouwen

Zodra uw baby begint te groeien en de melkproductie goed op gang is kunt u het kolven langzaam afbouwen. Dit betekent dat over meerdere dagen gespreid een aantal kolfsessies geschrapt worden. Vermijd sterke stuwing, vooral tijdens de eerste twee weken na de bevalling. Zolang u een tepelhoedje gebruikt, is het verstandig om één maal per dag uw borsten na een voeding ‘leeg' te kolven.

Omdat uw baby mogelijk niet alle beschikbare melk uit de borst drinkt, bestaat er een grotere kans op een verstopt melkkanaaltje en borstontsteking. Controleer dagelijks of er harde schijven, rode en gevoelige plekken zijn. Als deze aanwezig zijn is het belangrijk om deze zo goed mogelijk leeg te laten drinken of te kolven. Vochtige warme kompressen en zachte massage kunnen hierbij helpen.

Afwennen

Vaak is het gebruik van een tepelhoedje slechts tijdelijk nodig. Te vroeg geboren baby's die met behulp van een tepelhoedje drinken hebben dit meestal rond de á terme datum niet meer nodig. Volgende tips kunnen helpen om uw baby te wennen aan het drinken aan de borst zonder tepelhoedje:
• Laat uw baby eerst met tepelhoedje drinken tot de grootste honger gestild is
• Probeer dan het tepelhoedje weg te laten
• Huid op huid contact kan dit bevorderen
• Houd tijdens het afwennen goed in de gaten of uw baby aan de borst voldoende drinkt.
  U kunt dit zien aan het aantal volle luiers.

Begeleiding bij borstvoeding

Het is raadzaam om begeleiding te vragen van een borstvoedingsdeskundige tijdens het afwennen, bij onvoldoende groei van uw baby, bij borst- of tepelproblemen of bij vragen. In de informatiefolders ‘Borstvoeding informatieboekje' en ‘Kolven' kunt u meer lezen over bijvoorbeeld aanleggen aan de borst, tips bij het kolven en het voorkomen van problemen. Vraag uw verpleegkundige om een folder of lees deze op de website van het ziekenhuis.

03/13 |