Fototherapie

Inleiding

Je kind start met fototherapie omdat er geelzucht is vastgesteld. In deze folder kun je lezen wat geelzucht bij pasgeborenen is en wat de behandeling inhoudt.

Geelzucht bij pasgeborenen

Veel pasgeborenen worden geel in de eerste dagen na de geboorte. Deze geelzucht ontstaat omdat de lever nog niet rijp is. De lever is dan nog onvoldoende in staat om de galkleurstof (bilirubine) uit te scheiden, een stof die ontstaat bij de afbraak van rode bloedlichaampjes. Dit is een normaal proces in het lichaam. Na de geboorte ontstaat er meer galkleurstof dan de lever kan uitscheiden. Dit teveel aan galkleurstof komt in het bloed en in de huid van het kind terecht waardoor de huid geel kleurt. Op zich is dit niet ernstig en gaat het vanzelf over. Na enkele dagen rijpt de lever bij en is dan wel in staat de galkleurstof uit te scheiden. Geelzucht komt vaker voor bij te vroeg geboren kinderen. Om te bepalen hoe hoog het bilirubinegehalte in het bloed is, is er bloedonderzoek nodig. Het bloed wordt afgenomen door middel van een hielprik. De geelzucht neemt vanaf de geboorte toe, is op de derde of vierde dag op een hoogtepunt en neemt daarna langzaam af. Dit komt doordat de galkleurstoffen via de ontlasting worden uitgescheiden.

Behandeling met fototherapie

Tijdens de fototherapie ligt je kind in een couveuse of in een warmtebed onder een lamp. Deze lamp geeft speciaal licht af, waardoor het bilirubine afbreekt. Je kind krijgt alleen een kleine luier aan, om een zo groot mogelijk gedeelte van de huid met licht in aanraking te laten komen. Om de ogen tegen het felle licht te beschermen krijgt je kind een stoffen oogmasker op. Tijdens de behandeling mag je je kind niet met olie wassen of met zalf of crème insmeren. In combinatie met de therapie kan dit huidirritatie veroorzaken.

 

Voeding

Geef je borstvoeding? Dan kun je hier gewoon mee doorgaan. Ook bij flesvoeding mag je kind even op schoot. Het is wel van belang dat je kind zo lang mogelijk in het licht van de lamp ligt. Door de geelzucht kan je kind suf worden. Hierdoor kan het drinken wat moeizamer gaan. Zo nodig krijgt je kind een maagsonde, om de benodigde voeding binnen te krijgen

Duur van de behandeling met fototherapie

Hoe lang de fototherapie nodig is, hangt af van het verloop van de geelzucht. Dit is nooit vooraf te voorspellen. Meestal duurt het maar een paar dagen. Dagelijks wordt het bloed van je kind gecontroleerd. Aan de hand van de uitslagen van het bloedonderzoek bepaalt de kinderarts of de therapie nog nodig is.

Vragen

Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust aan de verpleegkundigen van Unit Groen van het Moeder & Kindcentrum

02/16 |