Waar ben je naar op zoek?

Aangifte van de geboorte

De gemeente Bergen op Zoom biedt de mogelijkheid om online geboorteaangifte te doen op het Bravis Moeder & Kindcentrum. Daarbij moet je een verklaring van de arts of verloskundige uploaden. Ben je onder begeleiding van de gynaecoloog bevallen, dan krijg je de verklaring via de receptie van het Bravis Moeder & Kindcentrum. Ben je onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige bevallen, dan krijg je de verklaring van haar.

 


Je doet de geboorteaangifte uiterlijk 3 dagen na de geboorte. De dag van de geboorte telt niet mee. Is de derde dag een zaterdag, zondag of feestdag? Dan kun je aangifte doen op de eerste werkdag daarna. Een aangifte buiten de termijn wordt (afhankelijk van de reden) gemeld bij het Openbaar Ministerie  De aangifte doe je in de gemeente waar je kind geboren is. Van de aangifte wordt een geboorteakte gemaakt. In de geboorteakte staan de naam en de geboorteplaats van je kind.

Voor het doen van aangifte van geboorte is een verklaring van de arts of verloskundige nodig. Deze moet tijdens het doen van digitale aangifte verplicht geüpload worden. Als dat niet lukt, kan de aangifte van geboorte alleen gedaan worden in het stadskantoor. Ben je klinisch bevallen in het Bravis moeder & kindcentrum kun je deze verklaring ophalen bij het secretariaat van het centrum. Ben je poliklinisch bevallen in het Bravis moeder & kindcentrum krijg je de verklaring van je eigen verloskundige.
 

Je kunt op de volgende plaatsen aangifte doen: 

Via online geboorteaangifte. Let op: hiervoor is DigiD nodig van beide ouders. Omdat de akte niet meer ondertekend hoeft te worden door de aangever, is door het doen van de digitale aangifte de geboorteaangifte afgerond. Je hoeft dan dus niet meer naar het stadskantoor te komen. Je kunt online geboorteaangifte doen via de website van de gemeente Bergen op Zoom.  

In het stadskantoor, Jacob Obrechtlaan 4 Bergen op zoom.


De vader of duo-moeder moet aangifte doen. Kan de vader of duo-moeder niet? Dan doet iemand die bij de geboorte aanwezig was aangifte. Was er verder niemand aanwezig? Dan kan de aangifte ook gedaan worden door:
-een bewoner van het huis waarin het kind is geboren.
-het hoofd van de instelling (bijvoorbeeld ziekenhuis) waar het kind is geboren.
-de burgemeester of een door hem aangewezen ambtenaar van de geboortegemeente. 

Let op: heb je een andere nationaliteit? Ben je in het buitenland geboren of in het buitenland getrouwd of getrouwd geweest? Dan is misschien een andere procedure nodig voor de geboorteaangifte. Neem dan contact op met de gemeente Bergen op Zoom.

 

Persoonlijk contact?

Bel met de receptie van het Moeder & Kindcentrum 088- 70 66 600 of stel jouw vraag via het contactformulier

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over je bevalling? Bekijk dan online onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij helpen en informeren je graag!