Waar ben je naar op zoek?

Aangifte van de geboorte

Geboorteaangifte doen,

U doet de geboorteaangifte uiterlijk 3 dagen na de geboorte. De dag van de geboorte telt niet mee. Is de derde dag een zaterdag, zondag of feestdag? Dan kunt u aangifte doen op de eerste werkdag daarna. Een aangifte buiten de termijn wordt (afhankelijk van de reden) gemeld bij het Openbaar Ministerie  De aangifte doet u in de gemeente waar het kind geboren is. Van de aangifte wordt een geboorteakte gemaakt. In de geboorteakte staan de naam en de geboorteplaats van uw kind. 

Voor het doen van aangifte van geboorte is vanaf 1 januari 2020 een verklaring van de arts of verloskundige nodig. Deze moet tijdens het doen van de aangifte verplicht geüpload worden. Als dat niet lukt, kan de aangifte van geboorte alleen gedaan worden in het Stadskantoor. Ben je klinisch bevallen in het Bravis moeder & kind centrum kun je deze verklaring ophalen bij het secretariaat van het centrum. Ben je poliklinisch bevallen in het Bravis moeder & kind centrum krijg je de verklaring van je eigen verloskundige. 

U kunt op de volgende plaatsen aangifte doen: 

  • Thuis of in het Bravis Ziekenhuis (Moeder en Kindcentrum) via de online geboorteaangifte. Let op: hiervoor is DigiD nodig van beide ouders. Omdat de akte niet meer ondertekend hoeft te worden door de aangever, is door het doen van de digitale aangifte de geboorteaangifte afgerond. U hoeft dan dus niet meer naar het stadskantoor te komen. 
  • In het stadskantoor, Jacob Obrechtlaan 4 Bergen op zoom.

Wat moet u weten?

De vader of duo-moeder moet aangifte doen. Kan de vader of duo-moeder niet? Dan doet iemand die bij de geboorte aanwezig was aangifte. Was er verder niemand aanwezig? Dan kan de aangifte ook gedaan worden door:

-een bewoner van het huis waarin het kind is geboren

-het hoofd van de instelling (bijvoorbeeld ziekenhuis) waar het kind is geboren

-de burgemeester of een door hem aangewezen ambtenaar van de geboortegemeente doet aangifte bij ontbreken van tot aangifte bevoegde of verplichte personen.

Let op: heeft u een andere nationaliteit? Bent u in het buitenland geboren of in het buitenland getrouwd of getrouwd geweest? Dan is misschien een andere procedure nodig voor de geboorteaangifte. Neemt u dan contact met ons op.

 

 

Persoonlijk contact?

Bel met de receptie van het Moeder & Kindcentrum 088- 70 66 600 of stel jouw vraag via het contactformulier

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over je bevalling? Bekijk dan online onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij helpen en informeren je graag!