Heb je nog vragen?
Stel ze gerust!

Bevallen via een keizersnede

Als een gewone (vaginale) bevalling om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, wordt je baby geboren via een keizersnede. Een ander woord voor keizersnede is sectio. Bij een gentle sectio blijft de baby direct na de geboorte zoveel mogelijk bij de moeder op de borst, zoals bij een vaginale bevalling. Daarom wordt dit ook wel een 'natuurlijke keizersnede' genoemd.
 

.

Partner is aanwezig

Ook de partner speelt een rol bij de gentle sectio. De partner mag van begin tot einde van de sectio op de operatiekamer aanwezig zijn. Met het oog op gezinsgerichte zorg worden moeder, partner en baby niet van elkaar gescheiden. Zodra de baby geboren gaat worden, worden de operatiedoeken verlaagd. Er blijft een doorzichtig operatiedoek over om door te kijken, zodat moeder en partner de geboorte van hun baby kunnen zien en beleven.
 

Direct contact

De kinderarts is aanwezig in de operatiekamer en zal na de geboorte onderzoeken of alles goed is met de baby. Daarna wordt de baby direct op de blote borst van de moeder gelegd en toegedekt met een warme doek. Door het huid-op-huidcontact stabiliseert de hartslag en temperatuur van de baby sneller. Na de sectio gaat de moeder meteen naar de kraamsuite, samen met de partner en baby. 
 

Co-sleeper

In de kraamsuite zijn wiegen aanwezig waarvan de zijkant weggeklapt kan worden. In deze co-sleeper is de baby beter te zien. Je kunt je kindje naar je toeschuiven, als je nog niet kan tillen na bijvoorbeeld een keizersnede. De co-sleeper zorgt ervoor dat je je baby direct na de bevalling kunt aanraken en troosten, wat belangrijk is voor jullie band. Het is ook een veilige oplossing. Je kunt niet in je slaap op de baby rollen, maar je hebt je kindje heel dicht bij je. 
 

Samen in de kraamsuite

Ons uitgangspunt is dat ouders en baby niet van elkaar gescheiden worden. Er is ruimte voor rust, maar ook om samen te zijn met je gezin. Krijg in deze video meer informatie en neem een kijkje in een van onze kraamsuites.

Vragen die je verder op weg kunnen helpen

Veelgestelde vragen