Keizersnede (Gentle sectio)

Gentle Sectio 

Een ander woord voor keizersnede is sectio. Bij een gentle sectio blijft de baby direct na de geboorte zoveel mogelijk bij de moeder op de borst zoals bij een vaginale bevalling. Daarom wordt het wel de vrouwvriendelijke of moeder- en kindvriendelijke keizersnede genoemd.

Gezinsgerichte zorg

Ook de partner speelt een rol bij de gentle sectio. De partner mag van begin tot einde van de sectio op de operatiekamer aanwezig zijn. Met het oog op gezinsgerichte zorg worden moeder, partner en baby niet van elkaar gescheiden. 

Zodra de baby geboren gaat worden, worden de operatiedoeken verlaagd. Daardoor blijft een doorzichtig operatiedoek over om door te kijken, zodat moeder en partner de geboorte van hun baby kunnen zien en beleven.

De kinderarts is aanwezig in de operatiekamer en zal na de geboorte onderzoeken of alles goed is met de baby. Daarna wordt de baby direct op de blote borst van de moeder gelegd en toegedekt met een warme doek. Door het huid-op-huid-contact stabiliseert de hartslag en temperatuur van de baby sneller.

Na de sectio gaat de moeder niet naar de recovery op het operatiecomplex, maar gelijk naar de kraamsuite op het MKC samen met de partner en baby. Hierdoor kan indien de baby borstvoeding gaat krijgen dit binnen het eerste uur na geboorte gerealiseerd worden.