Waar ben je naar op zoek?

Pijnbegeleiding tijdens bevalling

Pijn hoort bij een bevalling en is een heel normaal verschijnsel. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als pijnlijk. Ditzelfde geldt ook voor de uitdrijvingsweeën, die samen met het persen er voor zorgen dat het kindje wordt geboren. De duur van de bevalling en ernst van de pijn kunnen verschillen. Meestal neemt de pijn toe wanneer de ontsluiting vordert.

Manieren van pijnstilling

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op de vangen. Tijdens de zwangerschap heb je misschien een cursus gevolgd waar je dit hebt geoefend. Met deze oefeningen kunt je in een ritme komen waarbij het lichaam stoffen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. Daarnaast kan een warme douche of een warm bad, massage of andere houding de pijn verlichten.

Werkt dit niet voldoende, dat kunnen we in het Moeder & Kindcentrum pijnmedicatie toedienen. De gynaecoloog of tweedelijns verloskundige bespreekt met jou de meest effectieve manier van pijnbestrijding. Hierbij wordt gekeken naar je ontsluitingsfase. Wij beschikken over de volgende pijnmedicatie die 24 uur per dag beschikbaar is:

Meer informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling vind je op de informatiepagina van de NVOG en op de website van de KNOV. Ook zal er in de zwangerschap in het 3e trimester een consult gewijd worden aan informatie rondom pijnstrijding. Tijdens de bevalling heeft u ook altijd de gelegenheid uzelf te laten informeren over pijnbestrijding.

Persoonlijk contact?

Bel met de receptie van het Moeder & Kindcentrum 088- 70 66 600 of stel jouw vraag via het contactformulier

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over je bevalling? Bekijk dan online onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij helpen en informeren je graag!