De week van de vruchtbaarheid

Wist je dat het bij één op de zes stellen niet lukt om binnen het jaar zwanger te raken? Tijdens de week van de vruchtbaarheid, dat is deze week, willen we het taboe op vruchtbaarheidsproblemen doorbreken. Want niet voor iedereen is een kinderwens vanzelfsprekend. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er sprake van een vruchtbaarheidsprobleem.

Esther Timmerman is gynaecoloog (met aandachtsgebied fertiliteit) bij het Bravis Moeder en Kindcentrum. Samen met haar collega Carolien vormt zij het aanspreekpunt voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Oftewel, mensen die niet meteen zwanger raken.

Onderzoek
Het begint altijd met een intake en onderzoek naar de reden waarom er nog geen zwangerschap is ontstaan. Vindt er wel een eisprong plaats, zijn de eileiders open en is de zaadkwaliteit in orde? Na het onderzoek wordt besproken wat de kansen zijn om op een natuurlijke manier zwanger te worden, en of de kans op een zwangerschap met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling verbeterd kan worden. Esther geeft dan tips en adviezen om de kans op een (gezonde) zwangerschap te vergroten.

Samen zwanger
In veel gevallen kun je namelijk zelf iets doen om die kans te vergroten. Bijvoorbeeld door te stopen met roken en drinken, of door gezonder te eten en meer te bewegen. Dit geldt zowel voor de man als de vrouw. Mannen die roken of drinken, produceren minder gezond zaad, dan mannen die drank en sigaretten laten staan. Zwanger worden is dus samen gezond leven.

Esther: “Zwanger wordt je samen. Je behandelt dus zowel de man als de vrouw. In deze coronatijd is dat laatste iets lastiger. Wij adviseren mensen namelijk om alleen te komen naar de spreekuren. Maar door de partner in te laten bellen kan hij/zij toch deelnemen aan het gesprek. En dat is heel belangrijk, want niet alle gesprekken zijn even gemakkelijk. Bijvoorbeeld wanneer we moeten vertellen dat het niet mogelijk is om zwanger te raken.”

Less is more
“Ik merk dat we leven in een maatschappij waarin alles maakbaar lijkt. Maar zwanger worden is niet maakbaar. En dat maakt het soms zo moeilijk te accepteren voor mensen als het niet lukt, zelfs niet na meerdere pogingen. En hoe moeilijk ook, soms is het dan beter om even niets te doen. Less is dan more. Het zal niet de eerste keer zijn dat mensen die een pauze inlassen toch zwanger raken. Helaas kan ik geen garantie geven. Maar dat maakt dit vak niet minder mooi. Het zit ‘m in heel veel kleine dingen. Je kunt mensen begeleiden in een moeilijke periode, en ze tot steun zijn. En dat geeft mij heel veel voldoening!”

Voor meer informatie over fertiliteit kan je terecht op onze website: https://www.bravisziekenhuis.nl/als-zwanger-worden-niet-lukt

Op de foto
Gynaecoloog Esther Timmerman, met aandachtsgebied fertiliteit.